lunes, 24 de febrero de 2014

Km 0

El quilòmetre més famós de tot Espanya , el Quilòmetre 0 .
Situat a la porta del Sol , sota el rellotge de l'antiga Reial Casa de Correus , més tard la Direcció de Seguretat i actual seu de la Presidència del Govern de la Comunitat de Madrid, ens trobem en la vora de la vorera amb aquest famós símbol de Madrid .
Conté el mapa d'Espanya , Portugal i el sud de França , l'escut de Madrid i l'emblema dels Enginyers de Camins , Canals i Ports , amb un pont , un canal a secció i una àncora vorejat per una palma i una branca de roure . Assenyala l'origen radial de les carreteres d'Espanya .
Km 0 nou
 
Km 0 antic









Fa uns anys , en una de les reformes de la Porta del Sol , la placa va quedar molt danyada , sumant-se a la de milions de trepitjades que va suportar pel que representa , a més , a sobre , en aquestes obres , va quedar en una altra posició , amb la qual cosa l'Est assenyalava l'Oest i viceversa i l'empresa encarregada de l'última reordenació de la plaça fa uns mesos , va contractar al seu torn una subcontracta i aquesta l'hi va encarregar a una altra empresa , que va ser baixant i baixant , fins que va arribar a l'escultor que es va fer càrrec de la nova placa , el gallec Paco Candan .
Se li va encarregar que fes una rèplica exacta de l'antiga placa , però sense portar la vella , amb la qual cosa va haver de treballar amb una foto d'internet a una velocitat de vertigen , ja que havia d'estar acabada en 15 dies . Per a la nova placa es va utilitzar granit de colors i llautó per a les lletres , granit gris de Galícia per al fons , granit vermell de Veneçuela per al mapa i Amarelo per als mapes de França i Portugal . Van ser les úniques pistes que se li va donar l'escultor , que sabent de la responsabilitat que tenia , va manar a un amic de la seva localitat a mesurar la placa original , es va tornar boig buscant per internet els desgastats escuts que conté la placa i amb una foto com única pista , va treballar en la nova pedra . El resultat , una placa molt més duradora i gairebé perfecta .

No hay comentarios:

Publicar un comentario