lunes, 19 de enero de 2015

TEMPLE DE DEBOD

El Temple de Debod és un edifici de l'antic Egipte localitzat actualment a Madrid (Espanya). Està situat a l'oest de la Plaça d'Espanya, al costat del Passeig del Pintor Rosales (Parc de l'Oest), en un alt on es trobava la Caserna de la Muntanya (en el qual es va produir un sagnant episodi de la Guerra Civil Espanyola). En ser traslladat a Espanya, es va situar de manera que conservés aproximadament la mateixa orientació que en el seu lloc d'origen, d'est a oest.

El Temple de Debod va ser un regal d'Egipte a Espanya (any 1968), en compensació per l'ajuda espanyola, després de la crida internacional realitzat per la Unesco per salvar els temples de Núbia, principalment el d'Abu Simbel, en perill de desaparició a causa de la construcció de la presa d'Assuan. Egipte va donar quatre dels temples salvats a diferents nacions col·laboradores: Dendur als Estats Units (es troba actualment al Metropolitan Museum de Nova York), Ellesiya a Itàlia (Museu Egipci de Torí), 1 Taffa a Holanda (Rijksmuseum van Oudheden de Leiden ) 2 i Debod a Espanya.

Té una antiguitat d'uns 2200 anys. El seu nucli més antic va ser potser erigit sota el faraó Ptolomeo IV Filópator, i decorat posteriorment pel rei nubi Adikhalamani de Meroe cap 200-180 a. C., sent dedicat a Amon de Debod ("Amani", en idioma kushita) i Isis, encara que francament la majoria dels investigadors pensa que la seva erecció va ser obra de Adikhalamani, intervenint posteriorment Ptolomeo IV en ell. Posseeix importants afegits d'època ptolemaica i romà-imperial (del segle I a. C. a la II d. C.).

Templo de Debod - 01.jpg

No hay comentarios:

Publicar un comentario